Besök I Dallas, November 2016. (1)

Dealey Plaza, Dallas, TX. 

När jag sent på kvällen den 19:e november anlände till Dallas är känslan ganska egendomlig. Från flygplatsen i Dallas/Fort Worth in till downtown Dallas tar det ungefär en halvtimme. Massor av motorvägar, de är duktiga, amerikanerna, på att bygga motorvägar i en aldrig sinande ström av komplexa trafiksystem. Inte så att jag sett just detta tidigare då jag inte besökt Dallas förut. Däremot finns liknande labyrinter av motorvägar i anslutning till både Los Angeles och Chicago som jag tidigare snirklat mig igenom.

Först ser jag då skylten "Commerce Street", där jag vet att mitt hotell finns och tänker förstås "skönt, äntligen framme efter en lång resa". Men sedan kommer överraskningen, det första jag känner igen och det är omisskännligt, the triple underpass - "det kan väl inte finnas ett till i Dallas" tänker jag?

Och nejdå, så snart jag passerar under järnvägsbron ser jag att visst, här ligger JFK assassination Ground Zero - Dealey Plaza. The Grassy Knoll och TSBD uppe där till vänster, hinner jag fundera innan trafiken tar mig vidare längs Commerce Street upp till hotellet.

När jag ett par timmar senare tar en promenad ner till Dealey Plaza är det förvånansvärt lugnt och stilla. Inga människor, inte mycket trafik och stämningen på platsen återges ganska väl av fotot ovan. Upplyst lite runtom, en vacker plats, dess ohyggliga historia till trots. Och visst känner jag lite av historiens vingslag nu. För någon som intresserat sig för den här händelsen under flera decennier infinner sig en märklig kombination av tillfredsställelse och ödmjukhet av att befinna sig här, sent omsider.

Platsen är sig lik från alla foton jag studerat, små detaljer skiljer sig kanske lite och konturerna av en del höga byggnader som inte fanns på sextiotalet syns också, men på det stora hela känner jag igen platsen mycket väl. Säkert är också en del av husfasaderna runt Plazan bättre och mer smakfullt upplysta, och det fungerar mycket väl. Tittar man noga på fotot ovan syns krysset, mitt på Elm Street, som markerar platsen där President Kennedy's liv så brutalt ändades.

På flygningen över till Dallas lyssnade jag till Kennedy's sista tal, det han höll Fort Worth, några få timmar innan mordet. När jag står uppe vid staketet på gräskullen så har jag i färskt minne några av Kennedy's sista ord:
"Two years ago I introduced myself by saying that I was the man who accompanied Mrs Kennedy to Paris, and I'm getting somewhat that same sensation here in Texas."

****

Kennedy höll många tal som ännu idag återges. I Fort Worth denna morgon handlade det mest om valkampanjen; att göra ett gott intryck i Texas. Kanske är det detta sorgliga med att befinna sig vid platsen där han inom kort skulle mördas som gör att de ljusa minnena av Kennedy ter sig självklara just där och då. Citatet ovan är ett bra exempel på JFKs omvittnat härliga och ibland med självdistans offentliga humorösa inbjudningar. För min del blev denna första kväll i Dallas ett underbart, stämningsfullt och minnesvärt besök vid Dealey Plaza, i alla händelser.

Kommentarer

Populära inlägg